Gert Hekma

Gert Hekma 24 september 1951 – 19 april 2022

Ik ontmoette Gert Hekma op 11 mei 2015 tijdens mijn eerste lezing aan de Universiteit van Amsterdam. Op dat moment was Hekma voor mij volstrekt onbekend, maar hij zou in de jaren daarna een grote inspiratie op mijn denken en mijn activism zijn.

Menig keer heb ik aan zijn lippen gehangen bij lezingen van hem over pedofilie en homoseksualiteit, en tijdens de Mosse Lezing van 2017. Hekma was een pyronier van de beweging voor seksuele minderheden. Verhalen over de Rooie Flikkers hebben mij persoonlijk geïnspireerd om dapper te zijn in mijn activisme niet te vrezen voor geweld.

De afgelopen drie jaar trof ik hem voor of na dat ik ging protesteren ten tijden van de Amsterdam Pride. In 2020, op 69-jarige leeftijd bood hij mij één van zijn kaarten aan voor de opening van Amsterdam Pride bij het homomonument. Om als protest samen met mij aanwezig te zijn. Het jaar daarvoor had de Pride Amsterdam namelijk nadrukkelijk afstand van mij genomen toen ik vroeg om een inclusieve pride. Dat ging gepaard met de benodigde verbale agressie van de toenmalige organisatie.
Destijds heb ik dit, met het oog op de gezondheid van Hekma en de veiligheid, geweigerd en in mijn eentje op afstand geprotesteerd. Maar ook afgelopen jaar liet hij nog van zich horen tijdens de vlagenparade. De strijdlust is nooit bij hem verdwenen.

In 2017 kwam ik voor het eerst bij hem thuis, en sindsdien heb ik een aantal zeer boeiende gesprekken met hem gehad. Ooit bood hij mij een veilig heenkomen en verbleef ik enkele dagen bij hem thuis.

Hekma heeft grote inspiratie geleverd in mijn leven en dat van vele anderen. Zijn impact op de beweging van de seksuele minderheden is ongekend. Hij zal mij altijd bij blijven.
reported off liked off
Nelson Nelson
Published on 20 April 2022.
Views: 533
Voor zijn werk, for his work: https://gerthekma.nl/
Gert Hekma, homobeweging, Rooie Flikkers, Pedofilie
Standard FreeSpeechTube license
Category: People & Blogs
Language: Dutch
Facebook Reddit Twitter LinkedIn Tumblr Digg Pinterest
loading

Possibly related content, auto-generated: